Mátra 40 - A legjobb teljesítménytúra a Mátrában* teljesítménytúra
2017. július 14.

Mátra 40 - A legjobb teljesítménytúra a Mátrában*

Tavaly el sem tudtam volna képzelni, hogy nem a Téli Mátra teljesítménytúrával indítom az évet. Idén (2017) januárban újragondoltam a túrázással kapcsolatos dolgaimat és rájöttem, hogy a teljesítménytúrák már nem igazán nyújtanak számomra kikapcsolódást. Ennek legfőbb oka a résztvevők magas száma (azt olvastam, hogy a Gerecse túrán idén már létszámkorlát lesz, az indulók száma max. 7.000 fő. Ez szörnyű, bele sem merek gondolni, mit él át az erdő és az állatok.) Szeretek egyedül túrázni, ezt pedig nem lehet több ezres résztvevővel bíró túrán. Idén nem is indultam egyetlen túrán sem. DE elérkezett a Mátra 40 regisztráció ideje, és ezt a túrát nem tudtam kihagyni, azonnal jelentkeztem.

matra_40.JPG

IV. teljesítésért járó jelvény

"A legjobb teljesítménytúra a Mátrában", ez a bejegyzés alcíme. Ez több éves mátrai teljesítménytúrázás alapján formálódott szubjektív vélemény, de számos érv is szól a Mátra 40 teljesítménytúra mellett (természetesen ezek is szubjektív vélemények).

  1. az útvonal: a túra több kedvenc helyemet is érinti, ilyen például a Nyikom csúcsán álló kilátó, az Ágasvár csúcs és turistaház, a Csörgő-szurdok és a Jóljárt-Hideg-kút. A résztvevők ízelítőt kaphatnak a Mátra meredek útvonalaiból is.
  2. résztvevők alacsony száma: az idei Mátra teljesítménytúrán résztvevők száma: 345 fő. Nem kell folyamatosan a lassan haladó túrázókat kerülgetni, vagy a hátizsákkal trappoló bakancsos "futók" elől ugrálni. (a terepfutók teljesítményét tisztelem, ezért előlük szívesen kitérek, persze ha nem percenként közelítenek felém). A Téli Mátra, Mátrahegy vagy éppen a Hanák Kolos túrákon már szinte végeláthatatlan az erdőben a tömeg, melyben egy bevásárlóközpontban, valamilyen "kihagyhatatlan" akcióban érzi magát a túrázó (ami engem kicsit sem vonz).
  3. a szolgáltatás és pontőrök: a teljesítménytúrákon nyújtott szolgáltatásokat nem tudom hová tenni. Sohasem indulok el az erdőbe ivóvíz és némi táplálék nélkül. A túrákon nyújtott szolgáltatások ezt az öngondoskodást "ölik ki" a kezdő/leendő túrázókból. De ha már van szolgáltatás, akkor adják meg a módját, legalább a rajtnál befizetett összegnek megfelelő szinten (és nem a 3 felé vágott Moments szeletre gondolok, vagy a legócskább szörpökre). A Mátra teljesítménytúrán a rendezők kitesznek magukért. Ágasvár csúcsán házi készítésű süteménnyel várják a fáradt túrázót (még egyszer: az Ágasvár csúcsán!!!). Mátrakeresztesen a buszmegállóban sütemény, mentaszörp, almalé, sós mogyoró ... fogadja a résztvevőket. Nyikom-kilátóban mazsola, mogyoró ropi és a már említett mentaszörp áll a rendelkezésre. A pontőrök kedvesen pecsételnek, Fallóskúton barackkal kínálnak.
  4. a díjazás: JELVÉNY, nem is akármilyen, csodaszép. Ezért megéri az a sok-sok fáradozás mire az ember megmássza a Muzsla oldalát, az Ágasvár csúcsát és a Nyikom nem kevésbé meredek lejtőit.

Most azt kellene mondanom, hogy aki még nem vett részt ezen a túrán jövőre feltétlenül menjen el, de akkor a résztvevők növekedésével csökkenne a családias túra színvonala.

A Mátra 40 teljesítménytúra számomra 4 * 3 Mátrapontot érdemel:

matra_40_jelvenyek.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://matra.blog.hu/api/trackback/id/tr5912662107

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

blage77 2023.01.13. 09:52:35

Szia! Ez a TT még létezk?

kalorobi 2023.01.13. 11:41:49

Szia!

Sajnos ez a túra már évek óta nem kerül megrendezésre. A túra honlapja a muzsla.hu is megszűnt kb 1 éve. Kár érte!
süti beállítások módosítása