Nyikom kilátó (Gortva-Jójárt-kilátó) kilátó Nyikom Mátrapont 3
2016. április 30.

Nyikom kilátó (Gortva-Jójárt-kilátó)

Több hónapja folyamatosan arról lehet olvasni, hogy a megújult Galya-kilátó milyen hazai és nemzetközi díjakat nyert. Tény, hogy a kilátó átalakítása jól átgondolt, ötletes terv alapján történt. Esti órákban megvilágítva is felkeresésre érdemes, továbbá tetejéről csodálatos kilátás nyílik.

galya_kilato.JPG

Galya-kilátó

A 2015-ben átadott Nyikom kilátóról, melynek a neve Gortva-Jójárt-kilátó sajnos alig-alig hallani. Ebben nagy szerepet játszhat a településektől távoli elhelyezkedése. A legközelebbi parkolótól (Mátrakeresztes vagy Pásztó) legalább 6 km-re és több száz méter szintemelkedésre van, ellenben a Galya-kilátóval, ami a legközelebbi autóval elérhető helytől alig 200 méterre található.

A kilátó nem állami beruházás keretében készült, hanem egy magánszemély építette (részletek a kilátóban lévő vendégkönyv első lapján).

nyikom_kilato.JPG

Nyikom-Gortva-Jójárt-kilátó 2015.09.22.

Több útvonalon is meg lehet közelíteni:

1. Mátrakeresztes felől a P jelzésen a legegyszerűbb, egészen a Nyikom-nyeregig vezet a jelzés, innen jól követhető földúton pár száz méter a kilátó.

2. Pásztó felől a Z+ jelzést követve lehet feljutni szintén a Nyikom-nyeregig (ennél az útvonalnál érdemes egy kis kitérőt tenni a Z3 jelzésen a siklóernyős felszálló helyig, meseszép panoráma van onnan).

3. Pásztó felől van egy másik útvonal, amely szerintem a legszebb (persze ebben szerepe lehet a Mátra 40 teljesítménytúrának). A településről a P3 jelzésen a Muzsla üdülők érintésével a Muzsla-nyeregig kell felkapaszkodni. Útközben érdemes vissza pillantani Pásztóra és a lent elterülő tájra, valamint a Cserhátra. A nyeregből a P jelzést követve a "hullámvasúton" szintén a Nyikom-nyereghez érkezünk.

4. Az igazi kalandvágyók és turistautvonal elhagyók választhatják a Mátrakeresztestől induló fehér M "jelzést". Ez a Mátra 40 teljesítménytúra útvonala, mely érinti a Jóljár-(Hideg)-kút nevű forrást is. (GPS alapján egyszerűen fel lehet jutni a kilátóba). Útközben érdemes felkeresni a Három-kopasz nevű sziklát is.

A kilátó teljesen zárt, belül padok, kanapék és asztalok vannak. A legfelső szinten fotók tájékoztatják a nézelődő turistát a csúcsok elnevezéséről.

kep.JPG

A kilátóból látható csúcsokat ábrázoló kép

Szeles, hideg időben is órákig lehet nézelődni. Fotózás szempontjából sajnos a kilátó nem a legideálisabb, mert az ablakokat nem lehet kinyitni, így üvegen keresztül lehet képeket készíteni a tájról (nem kell mindig mindent lefotózni).

A felső szint mennyezetén érdekes festmény látható.

kep_1.JPG

Festmény a felső szint mennyezetén 2016.12.13.

Ezt a kilátót minden Mátra rajongónak látnia kell. Én évente legalább kétszer felkeresem, egyszer a Mátra 40 teljesítménytúrán.

Számomra a kilátó a maximális 3 Mátrapontot érdemli főleg az eldugottsága miatt:

3_pont.png

A bejegyzés trackback címe:

https://matra.blog.hu/api/trackback/id/tr248674152

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása