Tugár-rét könyv kilátás Mátrapont 3
2018. február 25.

Tugár-rét

A Mátra monográfiája  hátlapján egy meseszép rét szerepel, háttérben Ágasvár csúccsával. A könyv szerint ez a hely "a 18. századi erdőirtások nyomán keletkezett, az 1970-es évekig legelőként és kaszálóként hasznosított Tugár-rét." Ez a kép számomra elegendő volt ahhoz, hogy felkerüljön a felkeresendő helyek listámra.

tugar_ret.JPG

Tugár-rét, háttérben Ágasvár

monografia.jpg

a Monográfia hátlapja

A rét Mátrakeresztestől északra a Hegyes-hegy északnyugati oldalában terül el. Egyszerűen felkereshető Mátrakeresztesről vagy Fallóskútról.

Egy havas téli napon indultam Mátrakeresztesről a volt Zöldsas büfé elől (legalábbis a teljesítménytúrákon így nevezik, itt ellenőrző pont szokott lenni). A beton kereszt mögött lévő lépcsősoron felsétáltam a hatalmas fenyőig. A fától pedig "toronyiránt" módszerrel a temető kerítése mellett a Harasztos-bérc oldalában futó, térképen (OSM) is jelölt földútig. A hó vastagsága 10-15 cm volt, a meredek emelkedő ellenére is úgy éreztem, hogy ez nem okozhat különösebb problémát. A bázistoronynál észak felé fordultam a kerítés melletti emelkedő dózerútra.

Az út a Sólyom-bikk megkerülésével a Hegyes-hegy csúcsa alatt halad. Az út jól követhető nem lehet eltévedni. A hó egyre mélyebb lett, a csúcs közelében 20-25cm is lehetett. A rétre vezető szakasz utolsó 2-300m-en a hó alatt nagy pocsolyák vékony rétegben voltak befagyva, így többször is beszakadt alattam, ekkor közel térdig merültem a sár és hó rétegben. Meg kellett küzdenem a kilátásért, de megérte. A rét legészakibb végébe (feltételezéseim szerint a monográfián látható fotó ott készült) már nem mentem el, mert a hó egyre mélyebb volt. A fenti kép a rét keleti végében készült.

tugar_ret_2.JPG

Tugár-rét "egyik bejárata"

A Tugár-rét a kilátás miatt (és persze a téli kaland) 3 Mátrapontot érdemel. Fel fogom minden évszakban keresni ezt a meseszép helyet [].

3_pont.png

Térkép:

tugar.png

A bejegyzés trackback címe:

https://matra.blog.hu/api/trackback/id/tr7813697108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása