Jakucs Pál: Mátra könyv
2016. május 17.

Jakucs Pál: Mátra

A blog célja bejegyzésben írtam egy részletes listát az általam beszerzett Mátrával kapcsolatos könyvekről. Elsők között került hozzám Jakucs Pál: Mátra című műve. A könyv külső papír borítója hiányzik, egyik sarka kissé sérült de a lapok és a térképmelléklet kifogástalan állapotban van. (az antikvarium.hu oldalon találtam rá erre a példányra).

jakucs_borito.JPG

Első fellapozáskor feltűnnek az egész oldalas, fényes lapon lévő fekete-fehér fotók. A képek bemutatják a táj szépségeit valamit az ott élőket.

jakucs_foto.JPG

Gyönyörűen kivitelezett könyv, több igényes rajzzal illusztrálva, vastag papírra nyomtatva.

jakucs_oldal.JPG

Berki Zoltán szerint (Mátra turistakalauz, Cartographia, 2008): "A Magyar Tájak sorozatban a Művelt Nép kiadásában (1955) ismerünk még egy Mátra c. kissé "édeskés" leírást is."

Nem egy szokványos turistakalauz, ebben nincsenek sorszámozott útvonalak. Egy kisebb csapat, melynek létszáma a műből nem derül ki, öt napi túráját írja le részletesen. Az első napon vonattal érkeznek Pásztóra, utazás közben elkalauzol egy képzeletbeli autóbusz kirándulásra melyen felkeresi pl.: a patai várat. Galyatetőn túratársak élménybeszámolójával ismertet egy rövidebb túrát, és a Galya szálló fürdőjét is dicsérik. A tényleges természetben töltött idő azonban 4 nap, az ötödik autóbuszos és vonatos utazás Parádfürdőről Gyöngyösre.

Az útvonal:

1. nap: Pásztó v.a. - Hasznos (akkor még különálló település) - Kövicses-patak mentén Mátrakeresztes - P jelzésen Ágasvár th (itt szálltak meg)

2. nap: Ágasvár th - K3 jelzésen Ágasvár-csúcs - Szamár-kő - K jelzésen Mátraszentistván - Mátraszentlászló - Galyatető - Galyacsurgó - Rudolf-tanya - Parádsasvár

3. nap: Parádsasvárról autóbusszal Mátraházára - Szén-patak völgye - Lajosháza - innen erdei vasúttal Gyöngyössolymos - Mátrakeresztes - Hórakó - Mátraháza

4. nap: Mátraháza - K jelzésen Kékes - Saskő - Disznó-kő - Disznőkö eh - Ilona-völgy - Parádfürdő

Az olvasó kedvet kap az útvonal követésére (Jakucs Pál nyomában a Mátrában). Aki nem a szokványos útleírásra vágyik, az feltétlen olvassa el a művet.

A bejegyzés trackback címe:

https://matra.blog.hu/api/trackback/id/tr188662706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása