A Mátra blog célja könyv terv 52
2016. április 22.

A Mátra blog célja

Célom a Mátra eldugott, kevésbé ismert helyeinek felkeresése, valamint azok bemutatása. Az ötletet Honvéd János bácsi fája és a mágneses sziklák adták. A Berki Zoltán féle turistaatlasz (Cartographia, 2008) több oldalán is szerepel ez a fa Szuha és Mátramindszent közelében az Őzszarvad-tető környékén, távol a jelzett turistautaktól. A mágneses sziklák pedig még a térképen szereplő földutaktól is távol helyezkedik el az Ólom-tető nyugati oldalában. Többek között az ilyen rejtett, kevésbé ismert helyeket fogom felkeresni.

Érdekes helyek kutatása céljából először a térképet kezdtem böngészni, majd a további  adatgyűjtés céljából a már említett turistaatlasz A Mátra turistatérképeinek, -kalauzainak története fejezet leírásában szereplő könyveket szereztem be. Eddig az alábbi könyvek kerültek a tulajdonomba:

  • Dr. Vigyázó János: A Mátra részletes kalauza. Turistaság és Alpinizmus Lap-, Könyv- és Térképkiadó R.-T. (Budapest) , 1930
  • Jakucs Pál: Mátra. Művelt Nép Tudományos és Ismeretterjesztő Könyvkiadó (Budapest) , 1955
  • Kristóf János: Mátra portyakalauz. Sport Lap- és Könyvkiadó (Budapest) , 1954
  • Dr. Lénárt János: Mátra útikalauz. Sport Lap- és Könyvkiadó (Budapest) , 1962
  • Nagy Lajos: Mátra útikalauz. Sport Lap- és Könyvkiadó (Budapest) , 1956
  • Fehér Miklós: Mátra útikalauz. Sport (Budapest) , 1973
  • Pásztor József: Filléres Mátra Kalauz. Hangya-nyomdabérlet (Gyöngyös) , 1933

Az alábbi könyvet pedig még nem sikerült beszereznem (pedig Mátrafüred butiksorán az egyik üzlet ajtajában évekig láttam egy példányt árválkodni, ekkor még nem tudtam, hogy szükségem van rá):

  • Pásztor József: a Mátra. Mátrafüredért Természetvédelmi és Turisztikai Alapítvány (Mátrafüred) , 2009

(A könyvekről részletesebb beszámolót későbbi bejegyzésekben fogok írni. Elöljáróban csak annyit, hogy nem véletlenül szerepel a listában első helyen a Mátra részletes kalauza.) Az ötlet jónak bizonyult, a könyvekben számos érdekes helyről tesznek említést (pl.: Tilonka-völgy ...)

A térképek és könyvek tanulmányozása során kijelöltem 52 érdekesnek, felkeresendőnek ítélt helyet. A blogon többek között ezeket felkeresését és azt ott tapasztaltakat fogom ismertetni.

logo_12.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://matra.blog.hu/api/trackback/id/tr628654812

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása